Interview en Ghostwriting 

Wat is een ghostwriter?

Een ghostwriter is iemand die schrijft onder jouw naam. Bijvoorbeeld:

R

Je weet dat bloggen (op social media) goed is voor je naamsbekendheid en het showen van je expertise, maar je ziet daar als een berg tegenop. Ik kan deze klus van je overnemen zonder dat er een haan naar kraait: jouw naam komt onder de tekst. Het enige wat jij hoeft te doen is in een (telefonisch) gesprek vooraf of met een paar steekwoorden op papier aangeven waar de tekst over moet gaan.

R

Je wilt je levensverhaal – of een deel daarvan – op schrift vastleggen. In dit geval zullen misschien meerdere interviews nodig zijn. Ik stel relevante vragen en vraag dóór, zodat boven tafel komt wat jij zelf al was vergeten. Na iedere sessie werk ik het opgenomen interview uit tot een boeiend verhaal.

R

Er gaat een zakelijk jubileum gevierd worden. Een uitstekende gelegenheid om terug te blikken op “hoe het allemaal begon”, op hoogtepunten, mijlpalen en misschien ook dieptepunten. Een mooi geschenk voor je werknemers, relaties, familieleden. Óf juist een fantastisch cadeau om te geven aan de jubilaris. Door middel van interviews met verschillende hoofdrolspelers uit het verleden, leg ik de belangrijkste gebeurtenissen vast.

R

Je dochter of zoon wordt 18… of 21… Wat is een persoonlijker cadeau dan een (foto) boek waarin de jeugd van de jarige wordt beschreven? Zelf heb ik er drie mogen maken: een voor mijn dochter en twee voor mijn zoons. Inclusief korte interviews van naasten die herinneringen delen  en wensen voor de toekomst uitspreken. Een waardevoller geschenk kan ik niet bedenken. 

Een ghostwriter is kortom iemand die als een onzichtbaar spook op de achtergrond jouw verhaal schrijft.

Ghostwriting: een omgekeerd interview

Wat is het verschil tussen een interviewer en een ghostwriter?
Een interviewer stelt vragen over wat hij (of zij) wil weten en schrijft daarna de antwoorden uit. Hij bepaalt wat er geschreven wordt.

Bij ghostwriting ligt de nadruk op het verhaal dat jij te vertellen hebt. Jij vertelt wat je op schrift wilt hebben en de ghostwriter verwerkt dat tot een verhaal.

Een omgekeerd interview dus!

Nóg meer toepassingen

Verwerking van een trauma

Mevrouw M. heeft iets verschrikkelijks meegemaakt. Zó bizar, je verzint het niet. Maar het is ook ingewikkeld, het één kwam uit het ander voort.  Mevrouw wil de gebeurtenis verwerken en achter zich laten, maar dat lukt haar niet. Alles tolt door haar hoofd en ze mist het overzicht. 

Overzicht ontstaat door de gebeurtenissen te structureren. Maar waar moet ze beginnen? Juist het structureren lukt haar niet.

Ik kon haar helpen door gerichte vragen te stellen en haar verhaal chronologisch op te schrijven. Zodat mevrouw ging begrijpen wat haar was overkomen en waarom. Uiteindelijk kon ze gaan verwerken. 

Schrijven van een boek

Meneer Smit heeft een geheel eigen visie ontwikkeld op duiding van het enneagram. Een visie die indruist tegen de gevestigde duiding. Hij wil hier een boek over schrijven en riep mijn hulp in. Zelf was hij al een heel eind gekomen; samen gingen we verder. 

Biografie en vastleggen van een tijdsbeeld

Mijn man, Joop de Gelder, heeft 42 jaar gewerkt  “in de frontlinie van de psychiatrie”.  Wat heeft hij veel zien veranderen in die jaren en wat heeft hij veel meegemaakt. Je zou er een boek over kunnen schrijven. En dat  hebben we gedaan! Joop is met pensioen en tijdens zijn afscheidsfeest op 13 mei 2022 hielden wij de boekpresentatie van ons gezamelijk project “Gekkenwerk!” Het is een (auto)biografie, maar ook een boek vol verhalen van de werkvloer en een prachtig tijdsbeeld van meer dan een eeuw psychiatrie (van Maasoord in 1908 via Deltaziekenhuis naar Antes als onderdeel van de Parnassiagroep). Meer informatie en bestellen op de volgende pagina:

Gekkenwerk!

 

Jeugdverhaal

Zelf heb ik veel baat gehad bij het opschrijven van mijn jeugdervaringen. Door van een afstand die tijd te herbeleven, begrijp ik omstandigheden en gebeurtenissen beter. Soms had ik dikke pret, opnieuw. Soms heb ik een traan gelaten. Ik hoop dat het ooit met interesse gelezen zal worden door mijn kinderen. Wil jij ook je jeugdverhaal (laten) optekenen? Op deze pagina lees je voorbeelden van hoe dat zou kunnen worden als je mij je hierbij laat helpen. 

Zo zijn er veel verhalen die de moeite van het vastleggen meer dan waard zijn. Of je ze nu door mij laat schrijven of alleen advies wilt over hoe je begint, verder moet, er een eind aan breit, je kunt bij mij terecht. Ik lees met je mee, denk met je mee en help je zo met het hele proces.

Zullen we samenwerken?

Voor meer informatie kun je me bellen op 0612358157 of een mail sturen via het contactformulier.

Website door Webbouwen aan de keukentafel | Foto’s gemaakt door in2pictures, Hoogvliet

Inschrijving voor het boek Gekkenwerk

Geef naam, adres, woonplaats en e-mailadres op.

Dankjewel voor je inschrijving!

Stel hier je vraag