Interview voorbeelden

Interview met Eva Frerichs

Gedragstherapeut voor honden en instructeur voor baasjes

Ik spreek Eva in de kantine van haar hondenschool in Spijkenisse over haar passie: HONDEN! Zelf ben ik een “kattenvrouwtje” en, hoewel liefhebber van álle dieren, weet ik niets van honden. Ik hang dus aan haar lippen.

Wat is het verschil tussen leren in een hondenschool en leren van gedragstherapie?

De hondenschool

“Op mijn scholen geef ik les aan eigenaren van puppy’s vanaf twee maanden en (honden)pubers vanaf zeven maanden. Aan de hand van basisoefeningen leren de cursisten hoe zij hun hond sociaal en gewenst gedrag kunnen aanleren. De eigenaar moet dus naar training, zodat deze zijn/haar hond kan opvoeden en leren wat (on)gewenst gedrag is. Na deze cursussen kunnen de koppels doorstromen naar allerlei vervolgcursussen en sporten. Mijn hondenscholen werken namelijk als sportscholen. Je betaalt maandelijks contributie en koopt dus geen lespakket van bijvoorbeeld tien lessen. Een hond (en baasje) is nóóit klaar met leren.”

Gedragstherapie

“Gedragstherapie wordt ingezet als de hond dusdanig ongewenst gedrag vertoont dat het met alléén training niet te verhelpen is. Angst, agressie, een traumatische ervaring of te sterk ‘DNA-gedrag’ zijn problemen waaraan je dan moet denken. Een goede gedragstherapeut komt bij mensen aan huis om de hond te zien in zijn eigen omgeving,  daar waar de hond het vertoont. Ook belangrijk is om te zien hoe de samenstelling van het gezin is en hoe de gezinsleden met de hond en diens gedrag omgaan. Dat is waar het om gaat: samenwerking, opvoedtechniek en gedragsbegeleiding.

Ik werk voornamelijk met honden waaraan een ander niet meer zou beginnen. Dat is voor mij een uitdaging. Ik vind het mooi om ervoor te kunnen zorgen dat een hond in zijn eigen thuis weer een fijn leven kan krijgen.”

Zijn inzichten op hondengebied nog steeds in ontwikkeling?

“Nou en of!  Bijvoorbeeld: “Moet je echt een hond bij zijn nekvel pakken, hem op de grond leggen en als laatste eten geven?” David Mech die deze dominantietheorie propageerde heeft jaren terug al mondiaal excuses aangeboden voor deze misinterpretatie. César Millán (TV-persoonlijkheid op National Geographic en schrijver van talloze boeken) hanteert nog steeds methodes waar hedendaagse trainers al lang niet meer achter staan. Volgens hem moet je altijd dominant zijn over je hond en moet deze “rustig en onderdanig gedrag” vertonen. Veel beter is het om ongewenst gedrag te negeren en goed gedrag te belonen. Wat niet wil zeggen dat je je hond nooit mag corrigeren met een aangeleerd commando. Maar energie en lichaamstaal werken beter dan honderd verbale commando’s; daarmee communiceert tenslotte de hond zélf ook.

Ik wil een hond. Hoe pak ik dat aan?

1.Veruit het beste is om eerst te kijken op de website van de Raad van Beheer: https://www.houdenvanhonden.nl Hierop staat veel  informatie over allerlei rassen. Heb je je keuze gemaakt, surf dan naar de desbetreffende rasvereniging. Bij de rasvereniging zijn fokkers aangesloten. Neem contact op met de fokker die je aanspreekt en vraagt of je bij hem een pup mag kopen.

De fokker zal altijd vragen om een “sollicitatiebrief” te schrijven en kennis te komen maken. Tijdens dat bezoek zal hij je alles vertellen over het ras en de verzorging ervan. Uiteindelijk selecteert hij de mensen aan wie hij een pup uit een (toekomstig) nestje wil verkopen en behoor jij tot de gelukkigen, dan kom je op een wachtlijst.

De betere fokker zal een “nesttest” organiseren als de pups zijn geboren. Op basis van de uitkomst koppelt de fokker de geschiktste pup aan de juiste persoon. Het gaat hierbij niet om uiterlijke kenmerken zoals kleur, maar om karakter en of eigenaar en hond bij elkaar passen.

2. Je kunt je ook goed inlezen en op hondenshows gaan kijken. Laat je daar voorlichten over fokkers, want natuurlijk is er kwaliteitsverschil. Een goede fokker heeft schone kennels/ stallen en doet veel aan socialisatie tussen de acht en twaalf weken. Hij leert de pups om te gaan met allerlei prikkels en laat mensen over de vloer komen om ze te laten wennen aan geaaid worden.

3. Haal een hond uit het asiel! Die verdienen óók een liefdevol thuis. Zorg wel voor goede begeleiding vanaf het begin, want veel honden hebben hulp nodig om zich thuis te voelen in hun nieuwe omgeving.

4. Op facebook en marktplaats wordt veel geadverteerd met pups uit een gelegenheidsnestje. Maar let op: het is hier lastig om het kaf van het koren te scheiden. Haal niet zomaar een pup op, maar wees kritisch en stel vragen! Zijn er gezondheidstesten gedaan, was er aandacht voor socialisatie?

5. Via een buitenlandse stichting. Maar waarom zou je dit doen? Gedragstherapeuten hebben hun handen vol aan buitenlandse hondenproblematiek. Er zijn zeker goede stichtingen, maar er ontstaat steeds meer hondenhandel. Veel professionals spreken zich al jaren uit tegen het importeren van ‘zielige’ hondjes die hier nog verder getraumatiseerd raken. Zij pleiten ervoor dat we de buitenlandse honden vooral dáár laten en hun problematiek dáár oplossen.”

Tot slot: Kun je je hond niet gewoon zelf opvoeden?

“Dat kán, maar ik raad het af. Een hond voed je het beste op met adviezen van een – liefst – gediplomeerd instructeur. De tarieven van mijn praktijk en hondenscholen liggen, in vergelijking met anderen, best laag. Bewust, want ik wil dat iedereen met zijn hond hulp kan krijgen. Ik hoef er niet rijk van te worden; ik word vooral heel gelukkig van mijn werk.

Zullen we samenwerken?

Voor meer informatie kun je me bellen op 0612358157 of een mail sturen via het contactformulier.

Website door Webbouwen aan de keukentafel | Foto’s gemaakt door in2pictures, Hoogvliet

Inschrijving voor het boek Gekkenwerk

Geef naam, adres, woonplaats en e-mailadres op.

Dankjewel voor je inschrijving!

Stel hier je vraag