Is een zak friet ongezond of niet gezond?

 

Met woorden kun je duidelijkheid scheppen, maar ook juist voor verwarring zorgen. Dat merkte ik zelf weer eens toen ik laatst een aflevering terugkeek van “Broodje gezond” d.d. 30.07.2019 over zoetstoffen. De vraag was of die slecht voor je gezondheid zouden zijn.

De conclusie was uiteindelijk dat zoetstoffen niet gezond zijn. Er zitten namelijk geen voedingsstoffen in die wél gezond zijn, zoals vezels, mineralen, vitaminen en dergelijke.

Maar ongezond zouden ze ook niet zijn. Alle claims, als zouden ze veroorzakers zijn van kanker, hoofdpijn of slechte concentratie, zijn nooit bewezen. Ook de stelling dat het lichaam insuline aanmaakt, zowel voor suiker als zoetstoffen, wordt in een proef in deze aflevering weerlegd. Mijn conclusie: dan kunnen zoetstoffen toch alleen maar goed zijn? Ze bevatten geen calorieën, je wordt er dus niet dik van en dat lijkt me best gezond.

Nou vraag ik me toch af: als iets niet gezond is, maar ook niet ongezond, kun je er dan van eten zoveel je wilt? Mits je daarbij genoeg voeding eet, waar wél alle stoffen inzitten die je nodig hebt?

Dus als ik nou al mijn koffie en thee drink met sucrosaatjes, daarnaast een liter cola light achterover sla plus een zak drop zonder suiker, ben ik dan ongezond bezig? Ook als ik daarnaast keurig mijn volkoren broodje kaas en dagelijkse portie halfvolle yoghurt nuttig? Volgens mij eet ik dan nog steeds heel gezond!

Er is dus wel degelijk een verschil tussen “ongezond bezig zijn” en “niet gezond eten”. Toch worden deze twee begrippen best vaak door elkaar gehaald.

Het kan trouwens heel gezond zijn om regelmatig iets “lekker niet gezonds” te eten, zolang het maar niet ongezond is, denk ik. Daarom ga ik nu heerlijk genieten van twee gezonde volkoren beschuiten met een ongezond dikke laag vette roomboter en een niet gezonde plens hagelslag. Of zeg ik het nou toch weer niet goed? Ik word een beetje draaierig van deze post merk ik. Heel erg ongezond!

Iemand iets aan toe te voegen?

Inschrijving voor het boek Gekkenwerk

Geef naam, adres, woonplaats en e-mailadres op.

Dankjewel voor je inschrijving!

Stel hier je vraag