Reden 2: De Oslofjord

In Oslo krijg je een voorproefje van alles wat Noorwegen te bieden heeft.

Oslo is een havenstad. Nee, niet als Rotterdam met zijn kades vol grote container- en passagiersschepen; het is vooral een jachthaven met dobberende boten in het kalm kabbelende water. Gemoedelijke bedrijvigheid, dat is wat je hier vindt. Jongelui in een kajak, musicerende gehandicapten op een podium met een publiek van luid meezingende familieleden en een languit op de grond liggende dakloze met een bedelnap naast zich. Een plek voor álle bewoners van Oslo.

Over de promenade loop je langs terrassen en winkels naar een flink aantal musea. Een stukje terug een fontein met bankjes waar je, zittend in de zon, helemaal Zen wordt van het rustgevende geluid van het spuitende water en de aanblik van een reusachtig beeld van een wulpse moeder met haar spelende kindertjes. Vrede en ontspanning!
?
Aan de haven ook het Raadhuis met zijn plompe uiterlijk dat niet doet vermoeden wat er binnen te zien is, zóveel moois. Maar daarover later meer. Eerst lieten wij ons verleiden tot een vaartocht op het fjord met schip “De Helena”.

Dat werd een avontuur: na een uur sloeg het mooie weer compleet om. Het is bijzonder om een blik op Oslo te kunnen werpen vanaf het water, maar vooral de lucht met al die – steeds dreigender en donkerder wordende wolken – was enorm indrukwekkend. Toen het onweer eenmaal losbarstte, konden we niet meer aan dek blijven en was de pret eigenlijk wel over. Tja, dat is ook Noorwegen: aan regen geen gebrek en die kan een lelijke spelbreker zijn.

Middernachtzon

Terug naar de camping dus, hoog gelegen op een van de omringende bergen. Tijdens een avondwandeling hiervandaan werden we verbluft  door de adembenemende vergezichten over de Oslofjord. Die wandeling over de bosachtige paden was op zichzelf al een overweldigende ervaring door de aanhoudende schemering. Het was juni en in die tijd wordt het hier niet helemaal donker. Spooky was het, die eenzame jogger over het schaarsverlichte pad, waarlangs eveneens schaarsverlichte beelden van alledaagse mensen opdoken. Spooky, maar echt onvergetelijk.
?

Inschrijving voor het boek Gekkenwerk

Geef naam, adres, woonplaats en e-mailadres op.

Dankjewel voor je inschrijving!

Stel hier je vraag