Goede quote of foute quote?

Goede quote! Iedereen wil tenslotte dichter bij zichzelf komen, lijkt mij.

Maar zijn de schrijfwijzen van de woorden ook goed? Zijn ze in de bedoelde betekenissen correct gebruikt? Ik vind dat eigenlijk een voorwaarde als je een quote maakt, die veel gezien/gelezen gaat worden. Een knullig geformuleerde quote is lullig.
Laten we de quote eens gaan ontleden.

1. Dichterbij of dichter bij?
“Kom eens wat dichterbij.”

” Waarbij?”
“Nou, dichter bij mij.”

Dichterbij is een woord op zich. Klaar. Af. Het zegt iets over afstand. Maar als je het los schrijft, kan na “dichter” nog van alles komen. Kom eens wat dichter… bij de tafel, wat dichter… bij het water of dichter bij… je zelf.

2. Jezelf of je zelf?
Waarschijnlijk kleed je jezelf iedere morgen aan. Misschien kleed je daarna ook nog een ander aan, je kind bijvoorbeeld. “Jezelf”, dat ben jij, niet je kind, niet een ander.

Als je net corona hebt gehad, komt er een dag dat je je trots en blij zélf weer aankleedt. En dat er aan je gevraagd wordt: “Heb jij je zélf aangekleed?” Hier ligt de nadruk op “zelf” dat los geschreven wordt.

En ten slotte kan “zelf” ook nog de betekenis hebben van “wezen” of “ziel”. De quote wil zeggen: dichter bij je zelf (bij wie je in wezen bent). Maar als je “dichter bij jezelf blijft” , betekent het weer dat je meer rekening met jezelf houdt dan met een ander. Wat alleen maar goed is volgens mij ?. Maar het maakt het allemaal wel ingewikkeld ?.

3. Ten slotte of tenslotte?
Ten slotte het woord dat het vaakst verkeerd wordt geschreven terwijl dat het makkelijkst te voorkomen is. Ten slotte betekent namelijk precies wat het zegt: TOT SLOT, een laatste onderwerp. Terwijl tenslotte iets heel anders betekent, namelijk “per slot van rekening”.

Begrijp je het nog? Het is tenslotte geen kattenpis, die Nederlandse taal.

De quote zou dus moeten zijn:
Ten slotte
(als je “uiteindelijk” bedoelt, na “een lange weg gegaan te zijn”)

dichter bij
(bij wie?)

Bij je zelf
(als je met “zelf” je “wezen” of “ziel” bedoelt)?

TEN SLOTTE DICHTER BIJ JE ZELF

Inschrijving voor het boek Gekkenwerk

Geef naam, adres, woonplaats en e-mailadres op.

Dankjewel voor je inschrijving!

Stel hier je vraag