Pas op met het gebruik van gezegdes. Weet je precies wat ze betekenen? Soms lijken ze erg op elkaar, maar betekenen ze het tegenovergestelde, zoals deze twee.

Vrij als een vogel?

Als je vrij bent als een vogel, kun je overal naartoe en alles doen wat je maar wil. Als een vogel vlieg je van hot naar her en nergens vind je een obstakel. Vrij zijn als een vogel, wie wil dat niet?

Vogelvrij ?

Maar vogelvrij zijn wil niemand. Want vogelvrij betekent dat het noodlot overal kan toeslaan. Er wordt op je gejaagd. Je moet constant over je schouder kijken; de vijand kan overal en onverwachts opduiken.
De term “vogelvrij” stamt nog uit de middeleeuwen. Wie iets had gedaan wat niet door de beugel kon, werd vogelvrij verklaard. Hij of zij genoot geen bescherming meer van de gerechtelijke macht. Wie maar wilde en in de gelegenheid was, mocht hem straffeloos vermoorden. Vaak nog met een beloning op de koop toe. Vrij als een vogel was een vogelvrije dus allerminst. Hij deed er beter aan een schuilplek te zoeken en daar niet meer uit te komen.

Corona ☁️

Vrijheid hebben we de afgelopen jaren allemaal gemist. Corona had ons vogelvrij verklaard. Gelukkig zijn de coronabeperkingen grotendeels opgeheven, maar vogelvrij blijven we zolang het virus niet de wereld uit is. Dat schattige maar verraderlijke, soms zelfs dodelijke wolkje zal ons bedreigen zolang het niet voorgoed is uitgeschakeld.

Vrij reizen  ?

Het is heerlijk om weer vrij te kunnen reizen zonder dat afschuwelijke mondkapje. Het is fijn om te mogen vliegen ✈ naar vakantielanden als we dat willen. En dat we daar weer welkom zijn.

We hopen allemaal dat een nieuwe golf zal uitblijven. En dat hebben voor een groot deel zelf in de hand hebben. Dus blijf alert en wees voorzichtig.

Inschrijving voor het boek Gekkenwerk

Geef naam, adres, woonplaats en e-mailadres op.

Dankjewel voor je inschrijving!

Stel hier je vraag