Pas op met het gebruik van gezegdes. Weet je precies wat ze betekenen? Soms lijken ze erg op elkaar, maar betekenen ze het tegenovergestelde, zoals deze twee.

Vrij als een vogel?

Als je vrij bent als een vogel, kun je overal naartoe en alles doen wat je maar wilt. Als een vogel vlieg je van hot naar her en nergens vind je een obstakel. Vrij zijn als een vogel, wie wil dat niet?

Vogelvrij ?

Maar vogelvrij zijn wil niemand. Want vogelvrij betekent dat het noodlot overal kan toeslaan. Er wordt op je gejaagd. Je moet constant over je schouder kijken; de vijand kan overal en onverwachts opduiken.
De term “vogelvrij” stamt nog uit de middeleeuwen. Wie iets had gedaan wat niet door de beugel kon, werd vogelvrij verklaard. Hij of zij genoot geen bescherming meer van de gerechtelijke macht. Wie maar wilde en in de gelegenheid was, mocht hem straffeloos vermoorden. Vaak nog met een beloning op de koop toe. Vrij als een vogel was een vogelvrije dus allerminst. Hij deed er beter aan een schuilplek te zoeken en daar niet meer uit te komen.

Corona ☁️

Vrijheid hebben we de afgelopen maanden allemaal gemist. Corona had ons vogelvrij verklaard. Gelukkig zijn in Europa de coronabeperkingen grotendeels opgeheven, maar vogelvrij blijven we totdat er een vaccin is. Dat zal ons hopelijk bescherming bieden tegen dat dodelijke, verraderlijk schattige wolkje dat in de lucht zweeft en ons bedreigt ?.

Vrij reizen  ?

Het is heerlijk om weer vrij te kunnen reizen (ondanks dat afschuwelijke mondkapje). Het is fijn om te mogen vliegen ✈ naar vakantielanden als we dat willen. Én dat we daar weer welkom zijn. Niet iedereen durft het aan en dat begrijp ik goed. Want vogelvrij zijn we nog steeds. Dat zien we vandaag in Lissabon, waar de lockdown opnieuw wordt ingevoerd door een nieuwe uitbraak.

De tweede golf  ?

We hopen allemaal dat een tweede golf zal uitblijven. En dat hebben voor een groot deel zelf in de hand hebben. Dus blijf alert, wees voorzichtig en blijf gezond ?.

Chat openen
Stel hier je vraag