Reden 5: Het openlucht museum

En nóg zo’n heerlijke wandeling!

De vijfde reden waarom Oslo in de zomer zo’n mooie bestemming is voor een citytrip is het Norske Folkemuseum. 
Twee eerder beschreven wandelingen waren die door het centrum van Oslo, naar het Koninklijk Paleis met zijn openbare tuinen en zonneweiden en die door het prachtige Vigelandspark met zijn honderden menselijke beelden. Deze derde door het openlucht museum doet daar niet voor onder.

De oude hoge bomen, de fluitende vogels, de bosachtige paden, dat zijn al elementen die het zo fijn maken. Voeg daarbij de gebouwen van (heel) lang geleden die je tegenkomt op je weg en je hebt een wandeling die verre van saai is. Boerderijen, winkels, pittoreske woninkjes en kerken. Ze zijn vanuit heel Noorwegen verzameld en geven met elkaar een goed tijdsbeeld door de jaren heen.

Compleet ingerichte huisjes

Overal kun je naar binnen en vaak zijn de interieurs gedetailleerd in oude glorie hersteld. Zo was ik (als poppenhuisliefhebber) erg gecharmeerd van de compleet ingerichte huisjes in nagebouwde straatjes. In één daarvan was zelfs een jonge vrouw in Noorse kledingdracht iets van pannenkoeken aan het bakken op een oude kolenstoof, terwijl een roestige ketel ernaast water aan de kook bracht voor een kop thee. Haar breiwerkje had ze even op haar stoel gelegd, om zó weer op te pakken en mee door te gaan. Je bent echt even terug in de levende tijd.

Ook de vrouw van de foto kun je zomaar onderweg tegenkomen of misschien even een praatje maken met een man die zijn erf aan het schoonvegen is. Als die tenminste Engels spreekt?. Er schijnen regelmatig volksdansen uitgevoerd te worden, maar jammer genoeg heb ik dat zelf niet gezien.

Op de site https://www. norskfolke.museum.no.kun je foto’s zien, maar ik vind die de sfeer van het “zonnige bos” dat ik heb ervaren niet goed weergeven.

 

Inschrijving voor het boek Gekkenwerk

Geef naam, adres, woonplaats en e-mailadres op.

Dankjewel voor je inschrijving!

Stel hier je vraag